Tiekunta umpisolmussa?
Yleensä asiat sujuvat tiekunnissa hyvin, mutta joskus sukset menevät ristiin pahasti tai asiat ovat sotkussa esimerkiksi toimihenkilön sairastumisen vuoksi. Viime kädessä asioita palkataan selvittämään ulkopuolinen tieisännöitsijä.
Muistisairaudet ovat hankalia, koska henkilö itse ei välttämättä tajua olevansa sairas. Jos ympärillä olevat läheiset huomaavat tilanteen, asiaan voi olla helpompi puuttua.
Oma lukunsa ovat sellaiset väärinkäytökset, joissa tiekunnan varoja käytetään esimerkiksi peliriippuvuuden tai päihderiippuvuuden rahoittamiseen.
Jos osakkaat ovat maksaneet tiemaksunsa hyvässä uskossa, voi olla, että asiat alkavat selvitä vasta pitkän ajan kuluttua. Pieniinkin epäilyksiin olisi hyvä tarttua ajoissa, niin ei tarvitsisi lähteä selvittämään asioita useiden vuosien takaa.
Tiekunnan kokousten pitämättä jättäminen toistuu usein niissä tiekunnissa, joissa asiat ovat alkaneet suistua raiteiltaan. Tällöin osakkailla ei ole ollut mahdollisuutta tutustua tiekunnan varojen käyttöön tai päätöksentekoon.
Jos kokousta ei ala kuulua, kannattaa ensin ottaa yhteyttä tiekunnan toimielimeen eli hoitokuntaan tai toimitsijamieheen ja kysellä kokouksen perään.
Mikäli kokousta ei yhteydenotoista huolimatta kutsuta koolle, on yksittäisellä osakkaalla mahdollisuus toimia.
Kokous voidaan yksittäisen osakkaan hakemuksesta pitää joko Maanmittauslaitoksen yksityistietoimituksen yhteydessä tai ELY-keskus voi oikeuttaa osakkaan kutsumaan kokouksen koolle hoitokunnan tai toimitsijamiehen sijaan.
Yksityistietoimitus on maksullinen, joten ensisijaisesti tiekunnan kokous kannattaa yrittää saada koolle muilla tavoin.
Tiekunnan raha-asiat selvitykseen
Mikäli tiekunnan raha-asioissa on epäselvyyksiä ja tuloista ja menoista ei ole joko pidetty kirjaa tai se on tehty puutteellisesti, kannattaa kokouksessa valtuuttaa joku hankkimaan tiliotteet epäselväksi jääneeltä ajalta.
Tiliotteet käydään läpi ja tutkitaan, mihin tiekunnan varoja on käytetty. Jos huomautettavaa ei löydy, voidaan seuraavassa kokouksessa vahvistaa tilinpäätökset kaikilta selvittämättömiltä vuosilta ja myöntää vastuuvapaus. Tiekunnan kokouksen tulee vahvistaa tilinpäätökset jokaiselta kalenterivuodelta.
Mikäli tiekunnan rahoja on käytetty väärin, tiekunta voi seuraavassa kokouksessa päättää, mitä asialle tehdään. Kavaltajalle annetaan aikaraja, milloin rahat on maksettava takaisin.
Jos rahat palautetaan, tiekunta voi jättää asian sikseen tai tehdä rikosilmoituksen, riippuen väärinkäytöksen suuruudesta ja osakkaiden halusta.
Sekin on hyvä muistaa, että inhimillisiä erehdyksiä sattuu. Mikäli joku tilinkäyttöoikeutettu maksaa vahingossa laskunsa tiekunnan tililtä ja palauttaa rahan heti kun virhe huomataan, ei jatkotoimenpiteitä yleensä tarvita.
Inhimilliset virheetkin on hyvä ottaa esille tiekunnan kokouksessa tilinpäätöstä vahvistettaessa, niin ne tulevat avoimesti käsiteltyä eikä synny aihetta jälkipuheisiin.
Keinoja tiekunnan ongelmien ennaltaehkäisyyn
Väärinkäytöksiä on mahdotonta estää kokonaan, mutta tiekunnalla on mahdollisuus varautua niihin muutamalla toimenpiteellä.
Tiekunnalle kannattaa valita kaksi tilityksen tarkastajaa, jotka käyvät läpi tiekunnan tulot, menot, varat ja velat joka vuosi, vaikka kokoukset pidettäisiinkin harvemmin.
Lisäksi tilinkäyttöoikeudet kannattaa myöntää vähintään kahdelle henkilölle. Jos tilinkäyttöoikeudet ovat vain yhdellä henkilöllä, tietojen pimittäminen ja tilanteen peittely on helpompaa.
Viimeisenä keinona on tiekunnan kokousten pitäminen vuosittain. Mikäli asiat lähtisivät väärille urille, ei kulu useita vuosia, kunnes tilanne huomataan.
Jos luottamusta ei ole, tiekunnan vuosikokous voi koska tahansa erottaa hoitokunnan tai toimitsijamiehen ja valita uudet henkilöt, vaikka toimikautta olisikin jäljellä.
Toimitsijamiehen tai hoitokunnan on kutsuttava ylimääräinen kokous koolle, mikäli 25% tieosakkaista vaatii sitä. Neljännes lasketaan osakasmäärästä, ei yksiköistä.
Jäikö kysyttävää? Avataan solmut Tiefoorumilla!