Tiekunnissa on monesti se tilanne, että innokkaita talkoolaisia hoitamaan tiekunnan hallinnollisia tai käytännön asioita ei meinaa löytyä. Tieisännöinti on oiva ratkaisu tiekunnalle.
Tiekunnilla on tiettyjä velvollisuuksia sekä tehtäviä hoidettavana. Tiekunnan vastuut ja velvollisuudet perustuvat pitkälti yksityistielakiin, joka määrittelee yksityistien hallinnan, kunnossapidon ja käytön periaatteet.
Innokkuus yksittäisellä osakkaalla ottaa hoitaakseen tiekunnan asioita päivätöiden ohella, omalla vapaa ajalla, on usein ”ei niin kiinnostavaa hommaa”. 😩
Tieisännöinti on ratkaisu riitatilanteisiin!
Jos innokkaita talkoolaisia ei löydy, on tiekunnan asioiden hoidon ulkoistaminen hyvä vaihtoehto. Tiekunnassa saattaa joskus vallita epäluottamuksen ilmapiiri ja tilanteet voivat kärjistyä riitelyyn osakkaiden kesken. Tieisännöinti tuo usein ratkaisun näihin tilanteisiin! Kun ulkopuolinen asiantuntija ottaa hoitoon tiekunnan asiat, lopputulos on ylensä tiekunnalle sopuisa ja läpinäkyvä. Tällöin asiat tulee hoidettua oikein ja oikeudenmukaisesti kaikkia osakkaita kunnioittaen.
Tieisännöitsijä tietää ja tunnistaa tiekuntien tarpeet ja velvollisuudet. Tieisännöitsijä hoitaa ja huolehtii tiekunnan juoksevat asiat osakkaiden puolesta.
Tieisännöintipalveluita käyttämällä tiekunta voi ulkoistaa tien hallinnolliset, tekniset ja taloudelliset tehtävät ammattilaisen käsiin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tieisännöitsijä vastaa muun muassa tien kunnossapidon suunnittelusta, toteutuksen järjestämisestä ja seurannasta.
Tieisännöitsijä järjestää vuosikokoukset, lähettää kokouskutsut ja hoitaa tilinpäätökset. Tieisännöitsijä neuvoo ja huolehtii että tiekunnan velvollisuudet tulee hoidettua yksityistielakia noudattaen.
Tieisännöinti säästää osakkaiden aikaa ja vaivaa.
Ammattimainen asioiden hoitaminen takaa, että kaikki toimenpiteet tehdään oikein ja taloudellisesti tehokkaasti, mikä voi vähentää myös kustannuksia, jotka syntyvät esimerkiksi hoidon laiminlyönneistä tai väärin tehtyjen korjausten uusimisesta.
Tiekunta valtuuttaa tieisännöitsijän usein myös hakemaan avustusrahaa tienkunnossapitoon kunnalta/kaupungilta.
Tieisännöitsijä hoitaa tiekunnan hallinnon ja kokoukset!
Tieisännöitsijän rooli tiekunnan hallinnossa ja kokousten hoitamisessa on olennainen.
✔ Kokousten valmistelu ja järjestäminen: Tieisännöitsijä valmistelee ja kutsuu koolle tiekunnan kokoukset. Tämä sisältää kokouskutsujen lähettämisen, asialistan laatimisen ja tarvittavien taustamateriaalien, kuten tienpidon suunnitelmien ja kustannusarvioiden, keräämisen ja esittämisen kokouskutsun yhteydessä.
✔ Päätöksenteon tukeminen: Kokouksissa tieisännöitsijä toimii usein puheenjohtajan tai sihteerin roolissa, varmistaa kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden, johtaa keskustelua, huolehtii äänestyksistä ja laatii pöytäkirjat. Tieisännöitsijä varmistaa, että kokouksessa tehdyt päätökset ovat yksityistielain mukaisia ja että ne kirjataan asianmukaisesti.
✔ Tiekunnan hallinto: Tieisännöitsijä vastaa myös tiekunnan taloushallinnosta, mukaan lukien tienpidon kustannusten laskeminen, tieyksikköjen määrittäminen ja tiemaksujen kerääminen. Hän valmistelee talousarviot, seuraa ja raportoi talouden toteutumaa ja huolehtii mahdollisista maksusuorituksista.
✔ Yhteydenpito ja informaation jakaminen: Tieisännöitsijä toimii keskeisenä linkkinä tieosakkaiden ja muiden sidosryhmien, kuten viranomaisten välillä. Hän tiedottaa tiekunnan jäsenille olennaisista asioista, kuten tien kunnossapidon tilasta, muutostöistä tai lainsäädännön muutoksista.
Tienpidon suunnittelu ja toteutus: Tieisännöitsijä koordinoi ja valvoo tien kunnossapitoa ja korjauksia. Hän laatii suunnitelmat ja aikataulut tienpidolle, valvoo töiden laatua ja pitää yllä yhteyksiä urakoitsijoihin.
Tieisännöitsijän tehtävänä on varmistaa, että tiekunnan toiminta on läpinäkyvää, tehokasta ja että se noudattaa voimassa olevaa lainsäädäntöä. Tieisännöitsijä voi toimia joko tiekunnan hallinnon hoitajana tai toimitsijamiehenä.
Tieisännöitijä huolehtii tien perusparannuksista!
Kun pienemmät kausittaiset kunnossapitotoimet eivät enää riitä pitämään tietä kunnossa, on aika alkaa suunnittelemaan laajempaa peruparannusremonttia.
Hyvin toteutettu perusparannus lähtee liikenteeseen tien kantavuusmittauksesta ja Digi-inventonnista.
Tieisännöitsijä huolehtii tien perusparannus tarpeista ja toteuttaa avustuksien hakemisen ELY-keskukselta.
Kun tie perusparannetaan oikein, se takaa huolettomia vuosia tienhoitoon ja liikennöintiin pitkäksi aikaa!
Katso video tieisännöinnistä!
Videolla Tievahdin tieisännöitsijä Jaakko Romppainen kertoo mitä on Tievahdin tieisännöinti!
Katso tieisännöinnin yhteystiedot
Mitä tieisännöinti sitten maksaa?
Syötä sivultamme löytyvään laskuriin tiekuntasi osakkaiden määrä sekä haluamasi kokoustamisväli ja pyydä tarjous tiekuntasi tieisännöinnistä