Yksityistiet voivat saada kunnalta avustusta tien kunnossapitokustannuksiin. Kunnossapidolla tarkoitetaan vuosittain tiellä tehtäviä toimenpiteitä, joita ovat esimerkiksi lanaus, sorastus, niitto, aurausviitoitus, talviauraus ja hiekoitus. Myös kohtuullisia hallintokustannuksia voidaan avustaa.
Avustuskäytännöt ovat kirjavia, eivätkä kaikki kunnat avusta yksityisteitä lainkaan. Kunnat voivat myös määritellä itse ehtonsa avustuksille. Jos tiekunnan tie kulkee kuntarajan yli, kunnossapitoavustusta voi hakea kahdesta kunnasta.
Kunnossapitoavustusten selostaminen valtakunnallisella tasolla on yhtä helppoa kuin savolaisen kuunteleminen. Vastuu ymmärtämisestä siirtyy kuulijalle ja faktat saa tarkistaa itse.
Avustusehdot vaihtelevat
Tyypillisiä ehtoja ovat esimerkiksi vakituinen asutus, kokouksen pitäminen vähintään joka toinen vuosi, tiemaksujen kerääminen vuosittain tai ajantasaisten tietojen ilmoittaminen Väyläviraston Digiroad -järjestelmään.
Lisäksi avustusehdoissa saattaa olla rajoituksia, kuten että avustusta saava tiekunta ei voi periä käyttömaksuja ulkopuolisilta tahoilta.
Jos yksityistie on saanut avustusta kunnossapitoon, tiellä kulkemista ei voida ulkopuolisilta kieltää eikä tietä sulkea. Tämä koskee sitä ajanjaksoa, jolta avustus on saatu, esimerkiksi kalenterivuotta.
Poikkeuksia tietysti on, joten jos avustettavalla tiellä kulkemista täytyy jostain erityisestä syystä rajoittaa, siihen täytyy saada erillinen lupa kunnalta.
Poikkeus voi tulla vastaan esimerkiksi yksityistiellä, jolla on epätavallisen paljon tietä rasittavaa läpikulkuliikennettä.
Tapoja kunnossapitoavustusten laskemiseen on jälleen monta. Ne voivat perustua todellisiin kustannuksiin, joihin voi kuulua tai olla kuulumatta hallintokustannukset tai vaikkapa teiden luokitukseen.
Eri luokille on voitu määrätä erisuuruinen kunnossapitoavustus €/km tai % toteutuneista kustannuksista.
Luokitus voi näyttää esimerkiksi tältä:
I – vilkkaasti liikennöidyt läpikulkutiet
II – vakituisen asutuksen pääsytiet
III – vapaa-ajan asutuksen pääsytiet
IV – metsätiet
V – jäätiet
Paperisia ja sähköisiä hakemuksia
Avustushakemukset laitetaan vielä moneen kuntaan paperisena erinäisten liitteiden kera, mutta onneksi hyviä järjestelmiä on olemassa ja lisää pian tulossa.
Helpointa avustusten hakeminen on niissä kunnissa, joissa käytetään sähköistä järjestelmää. Sähköisissä järjestelmissä vanhat tiedot saadaan uuden hakemuksen pohjaksi, eikä aineistoa tarvitse joka vuosi haalia erikseen kasaan tai toimittaa pöytäkirjakopioita.
Avustuksen hakijan tarvitsee helpoimmillaan tarkistaa yhteystietojen oikeellisuus ja ilmoittaa uusimman tilinpäätöksen luvut. Kunnat voivat halutessaan tehdä tiekunnille tarkastuksia avustusehtojen noudattamisesta.
Varaa parantaa
Kunnossapitoavustusten käsittelyyn menee valtakunnan tasolla tällä hetkellä paljon työaikaa, jonka voisi käyttää tehokkaammin.
Tiekunnat lähettävät kymmeniä tuhansia kunnossapitoavustushakemuksia vuodessa kuntiin, puhumattakaan avustushakemuksia käsittelevien kuntien työntekijöiden työmäärästä.
Kunnossapitoavustusjärjestelmä voisi olla valtakunnan tasolla selkeämpi ja yhtenäisempi. Jo yhtenäinen hakuaika ja sähköinen järjestelmä tekisivät ihmeitä, vaikka avustusperusteet ja ehdot vaihtelisivatkin.
Säästyvä aika voitaisiin käyttää esimerkiksi avustusehtojen noudattamisen valvontaan.
Tarkista kunnossapitoavustusten hakuaika
Kunnossapitoavustusten hakuaika on tyypillisesti kevättalvella, keväällä tai kesän aikana. Kunnat saattavat lähettää avustushakemukset postissa niille tiekunnille, joita edellisvuonna on avustettu tai sitten olettaa, että tiekunnat tulostavat hakemukset itse kuntien nettisivuilta.
Jos avustusten hakuaika ei vielä ole kalenterissa, asia kannattaa ottaa nyt selvitykseen!
Muistilista kunnossapitoavustusten hakuun:
- Varmista hakuaika ja hakuehdot
- Täytä hakemus huolellisesti, erityisesti tiekunnan tilinumeron, yhteystietojen, tilinpäätöstietojen ja vaadittujen liitteiden osalta
- Lähetä hakemus määräajassa
- Tarkista, että saadun avustuspäätöksen tiedot ovat oikein
- Tarkista, että tiekunnan tilille maksettu avustussumma on oikea
Onko sinulla kysymyksiä kunnossapitoavustusten hakemisesta tiellesi? Jatketaan keskustelua aiheesta Tiefoorumilla!