Tällä kertaa kokoan yhteen tiekuntien merkittävimpien asiointikanavien käyttöä. Paperigurullakin saattaa äkkiseltään mennä sormi suuhun rekistereiden ja tunnisteiden viidakossa.
Muutoksia saattaa olla tiedossa lähivuosina, sillä toiveissa olisi yksi kanava, jonka kautta tiekunta pystyisi asioimaan, oli kyseessä sitten ulosotto, yhteystietojen päivitys Maanmittauslaitoksen yksityistierekisteriin tai pysyvän painorajoituksen ilmoittaminen Väyläviraston Digiroadiin.
Helppoudesta haaveillessa kannattaa kuitenkin ottaa haltuun nykytilanne!
Tiekunnan pysyvät rajoitukset ilmoitetaan Väylävirastolle Digiroadiin VYYTI-lomakkeella osoitteessa https://yksityistie.vaylapilvi.fi/.
Tiekunnan yhteystiedot ilmoitetaan Maanmittauslaitoksen yksityistierekisteriin osoitteessa https://www.maanmittauslaitos.fi/lomakkeet/tiekunnan_yhteystiedot_.
Sekä Digiroad että yksityistierekisteri tulee olla ajan tasalla, jotta tiekunta voi saada avustuksia.
Entäs ne tunnukset ja tunnisteet?
Jos tiekunta ei maksa minkäänlaisia palkkioita ja kaikki tiekuntaa laskuttavat yrittäjät ovat ennakkoperintärekisterissä, ei Y-tunnuksia ja Suomi.fi -valtuuksia yleensä tarvita.
Monissa tiekunnissa tarve kuitenkin tulee eteen ja sähköisen asioinnin tarve lisääntyy jatkuvasti.
Tiekunta voi hakea Y-tunnusta paperilomakkeella Y1, jolla ilmoitetaan tiedot Verohallinnolle. Lomakkeen lisätiedoissa kerrotaan peruste Y-tunnuksen hakemiselle, hyväksytty peruste on esimerkiksi tulorekisteri-ilmoituksien tekeminen.
Hakemuksen liitteeksi laitetaan Maanmittauslaitokselta saatava kiinteistörekisteriote, josta selviää, että tiekunta on perustettu.
Tämän lisäksi olen itse liittänyt tiekunnan pöytäkirjan, jossa minut on ulkopuolisena valtuutettu hakemaan Y-tunnus tiekunnalle. Hoitokunnan puheenjohtaja tai toimitsijamies liittää pöytäkirjan, jossa hänet on valittu, jotta nimenkirjoitusoikeus varmistuu.
Y-tunnuksen saa parissa viikossa, tilannetta voi käydä seuraamassa YTJ:n yrityshausta https://tietopalvelu.ytj.fi/.
Jos tiekunta maksaa palkkaa tai palkkiota, tai laskuttava yrittäjä ei ole ennakkoperintärekisterissä, tulee ilmoitukset Verohallinnolle tehdä Tulorekisterin kautta.
Pelkällä Y-tunnuksella tulorekisteri-ilmoittamisen joutuu tekemään paperilla, joten Suomi.fi -valtuudet kannattaa hakea. Suomi.fi -valtuudet korvasivat Katso -tunnisteet pari vuotta sitten.
Suomi.fi -valtuuksien hakeminen tiekunnille on huomattavasti helpottunut siitä, mitä se aluksi oli, joten viimeistään nyt ne kannattaa hakea.
Tiekunnat saavat Suomi.fi -valtuudet hakemuksen perusteella noin viikossa. Hakemus tehdään osoitteessa https://suomi.fi/valtuudet/hakemuksella-valtuuttaminen.
Hakemukselle lisätään tarvittavat tiedot. Valtuusasioiden listaan kannattaa lisätä ainakin ulosottoon, veroihin ja palkkoihin liittyvät asiat.
Hakemuksen allekirjoittaja on toimitsijamies tai hoitokunnan puheenjohtaja. Mikäli käytössä on verkkopankkitunnukset, homma käy ohjeiden mukaan.
Allekirjoittaa voi myös käsin passikopion tai henkilökorttikopion avulla. Hakemuksen liitteeksi tulee lisätä pöytäkirja tiekunnan kokouksesta, jossa hoitokunta tai toimitsijamies on valittu.
Kun tunnukset ja valtuudet on kunnossa, arki helpottuu huomattavasti. Eikä Y-tunnusta ja Suomi.fi -valtuuksia tarvitse hakea kuin kerran.
Muistilista sähköisestä asioinnista:
- Digiroadin ja yksityistierekisterin tiedot tulee olla ajan tasalla avustuksia varten
- Tiekunta saa Y-tunnuksen, jos sille on peruste
- Y-tunnus haetaan paperilomakkeella Y1, liitteeksi tarvitaan KTJ-ote ja pöytäkirja
- fi -valtuuksilla tiekunta pystyy asioimaan sähköisesti mm. ulosottoasioissa, tulorekisterissä ja palkka.fi:ssä
- fi -valtuudet haetaan virkailijavaltuuttamispalvelun kautta erillisellä hakemuksella, liitteeksi tarvitaan pöytäkirja
Jatketaan keskustelua asiasta Tiefoorumilla.